5 Octombrie-Ziua Internațională a Educației

Această zi aminteşte că la data de 5 octombrie 1966 a fost adoptată  „Recomandarea UNESCO/OIM  privind statutul profesorilor” care stabilește criterii de referință cu privire la drepturile și responsabilitățile cadrelor didactice, precum și standarde pentru formarea inițială și cea continuă, recrutare, angajare și condiții de predare și învățare. Pentru profesorii din învățământul superior există o recomandare distinctă, adoptată în anul 1997.

În România, statutul personalului didactic este reglementat în dispoziţiile art. 162-229 din Legea nr. 198/2023 a învăţământului preuniversitar, respectiv ale art. 198-219 din Legea nr. 199/2023 a învăţământului superior. Codul-cadru de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar a fost aprobat prin Ordinul nr. 4831/2018 a ministrului educaţiei, iar Codul de etică şi deontologie profesională universitară este aprobat de către Senatul fiecărei universităţi.

În ţara noastră, Ziua mondială a educaţiei (5 octombrie) este marcată distinct de Ziua învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de către Ministrul în funcție al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, alături de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”). 

Este zi liberă pentru cadrele didactice din România

Conform ordinului privind structura anului școlar actual și contractului colectiv de muncă, în data de 5 octombrie nu se organizează cursuri. Doar că anul acesta, elevii şi profesorii nu se pot bucura de o zi liberă de la stat şi asta pentru că ziua de 5 Octombrie este sâmbăta şi nu în timpul săptămânii. 

De ce o zi consacrată cadrelor didactice-educatori, învăţători sau profesori?

Pentru că ei contribuie în mod esenţial la dezvoltarea unei ţări, asigurând transmiterea de cunoştinţe. Cadrele didactice joacă, de asemenea, un rol civic de mare importanţă, contribuind la păstrarea coeziunii sociale.

Importanța educației

Educația este un fenomen social despre care putem spune că a apărut odată cu societatea. Aceasta a fost percepută de oameni în moduri diverse care s-au schimbat în funcție de etapa istorică pe care aceștia o traversau, sau în funcție de condițiile materiale și spirituale pe care le aveau.

Educația a apărut din nevoia omului de a se dezvolta, cunoaște și acționa.

Educația unei persoane își are bazele în familie, iar cadrele didactice sunt persoanele care ajută la adăugarea cărămizilor pentru consolidarea bazei pe care copiii o primesc din sânul familiei.

Desigur, greul nu trebuie lăsat pe umerii cadrelor didactice și este nevoie de crearea unui parteneriat între părinți și cadre didactice astfel încât cei mici să poată crește frumos și într-un mod cât mai sănătos, să se dezvolte și să își găsească drumul în viață.

Întamplător sau nu, ziua de 5 Octombrie reprezintă și data la care a luat naștere proiectul Fundația Victoria Copiilor prin Educație.

Această zi este despre dumneavoastră, dragi cadre didactice. Vă mulțumim pentru toate generațiile pe care le formați și vă suntem recunoscători pentru efortul pe care îl depuneți în fiecare zi. Continuați, cu aceeași pasiune, să ghidați pași pe calea cunoașterii!

CITATE DESPRE EDUCAŢIE

O şcoală în care profesorul nu învaţă şi el e o absurditate. (Constantin Noica – Jurnal filozofic)

Şcoala cea bună e aceea în care şi şcolarul învaţă pe profesor. (Nicolae Iorga)

Educaţia nu este pregătirea pentru viaţă, educaţia este viaţa însăşi. (John Dewey)

Lipsa de educaţie poate fi invocată până la 20, hai 25 de ani. După aceea, nici dacă singura locuinţă şi mamă ţi-ar fi maidanul, nu mai poţi invoca lipsa de educaţie. Vine o vreme când mintea proprie îţi este un educator suficient. (Ileana Vulpescu – Arta conversaţiei)

Mi-ar fi plăcut să fiu profesor. Profesorul este fabricant de oameni. Profesorul seamănă cu un tâmplar care ia un lemn murdar din noroi și face mobilă de lux. (Petre Țuțea)

Distribuie postarea:

Articole asemănătoare