Editia I, 21-28 iunie 2024
Prin proiectul „Zestre pentru viitor” organizat de Fundația Victoria Copiilor prin Educație, și desfășurat sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii, ne-am propus să oferim o incursiune vizuală și emoțională în arta textilă tradițională, reinterpretată într-o manieră contemporană, creând astfel un pod între trecut, prezent și viitor.
Creații ZESTAL armonios îmbinate cu picturile MARIEI JARDA expuse in GHICA HOUSE
Acest eveniment a oferit o platformă importantă pentru tineri de a învăța și aprecia moștenirea culturală românească, contribuind astfel la conservarea și promovarea acesteia pentru generațiile viitoare. A fost un eveniment de excepție, în care am subliniat importanța păstrării și promovării tradițiilor românești. Invitatul special al vernisajului, domnul profesorul universitar Adrian Cioroianu, a adus un plus de valoare și inspirație, iar prin jovialitatea sa a transformat evenimentul de deschidere într-unul fascinant și plin de emoție.
Distinsul Domn Profesor Adrian Cioroianu și Maria-Luiza Runcan, Președintele Fundației Victoria Copiilor prin Educație, alături de fondatoarele și creatoarele ZESTAL Iulia și Emilia
“Copiii trebuie îndrumați să-și îndrepte atenția spre fondul străbun de valori autentice, ce oferă substanță, frumusețe și valoare de sine. Cred cu tărie că este responsabilitatea noastră ca adulți, fie că suntem părinți, bunici, cadre didactice, să predăm ca o ștafetă, de la o generație la alta, moștenirea culturală. Trebuie să începem să facem educație prin tradiție pentru copiii noștri.” subliniază Maria-Luiza Runcan, Președintele Fundației Victoria Copiilor prin Educație.
Expoziția a adus în prim-plan lucrările a două artiste remarcabile, Vali Irina Ciobanu și Maria Jarda, și proiectul ZESTAL, prezentând creații ce reflectă frumusețea și complexitatea iei românești.
Creație ZESTAL
Costumele expuse, cusute manual în România, cu experiență, măiestrie și respect pentru tradiții, reprezintă o diversitate de forme și croiuri preluate din costumul tradițional românesc și împletesc un design original și feminin. Executate manual, broderiile din mărgele și perle ajung să dureze chiar și zeci de ore de migală. Ele definesc universul ZESTAL și au drept scop crearea de piese vestimentare unice și accesorii couture, capabile să treacă testul timpului.
Creații ZESTAL, pictura MARIA JARDA
Vali Irina Ciobanu este o artistă română cu o carieră internațională impresionantă, cunoscută pentru abordarea sa inovatoare în arta contemporană. Cu o prezență activă pe scenele de artă din întreaga lume, Vali Irina Ciobanu a expus la galerii prestigioase în orașe precum Veneția, Montreal, Dubai, Mumbay, Taipei și alte centre culturale de renume. Fiecare expoziție a fost o oportunitate de a transmite emoții și perspective prin intermediul culorilor și formelor, captivând atât criticii de artă, cât și publicul din diverse culturi. Lucrările sale sunt apreciate pentru impactul lor cultural și estetic, fiind admirate în rândul celor pasionați de arta contemporană românească.
Vali Irina Ciobanu în centru imaginii, înconjurată de prieteni, colegi și admiratori
Maria Jarda, cealaltă artistă prezentată în expoziție, are, de asemenea, un portofoliu impresionant. Ea a participat la numeroase expoziții prestigioase, inclusiv la Bienala de la Veneția și în diverse galerii din Italia, Ucraina, Taiwan și alte locuri. Recunoașterea sa în cadrul festivalurilor internaționale de artă, cum ar fi Festivalul de Artă – Theme Museum din Coreea de Sud și Art Fair din Seul, subliniază contribuția sa semnificativă la scena artistică globală.
Maria Jarda în cadrul vernisajului expoziției Zestre pentru Viitor
În cadrul expoziției vizitatorii au putut admira:
-25 de tablouri reprezentând țărăncuțe îmbrăcate în ii și picturi florale semnate de către artistele plastice Vali Irina Ciobanu și Maria Jarda
-12 costume tradiționale reinterpretate Zestal
-o ladă de zestre cu o vechime de 200 de ani ce plină cu conținutul original (zestrea femeii sau pe cea a fetei de măritat. Mireasa își aducea, în lada de zestre, la casa mirelui, îmbrăcămintea, ștergarele, păretarele, covoarele etc.)
-precum și video proiecții cu imagini privind procesul tradițional de realizare al iilor, imagini de arhivă cu momentele în care strămoșii noștri purtau cu mândrie aceste minunate straie, puse cu generozitate la dispoziție de către Televiziunea Română și Muzeul Național al Țăranului Român.
Ladă de zestre autentică și pictură Maria Jarda
Publicul, de la mic la mare, a explorat această expoziție culturală deosebită, care nu doar a sărbătorit frumusețea iei tradiționale românești, ci și a integrat elementele de patrimoniu într-un context modern și vibrant. Fiecare pictor, creator de modă, speaker, profesor universitar, prieten și participant a adus o contribuție esențială, transformând acest eveniment într-o experiență memorabilă și profundă.
Plini de recunoștință și bucurie, dorim să mulțumim tuturor celor care au luat parte la acest eveniment cultural, partenerilor și colaboratorilor noștri extraordinari pentru participarea și contribuția lor la evenimentul „Zestre pentru viitor”, organizat de Fundația Victoria Copiilor prin Educație și aflat sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii.
Suntem mândri că împărtășim aceeași valori și viziune asupra viitorului și suntem recunoscători ca ne-ați fost parteneri în acest proiect.
Rămâneți alături de noi și de proiectul Zestre pentru Viitor care are drept scop familiarizarea tinerilor cu valorile patrimoniului cultural românesc prin intermediul unor expoziții, lecții deschise şi ateliere de lucru.
Doar împreună vom reuși să transmitem generațiilor viitoare valorile esențiale, dragostea și respectul pentru origini, pentru tradițiile românești, pentru cultura noastră!